L’alcalde ha estat acompanyat per la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, el regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca; el president de PIMEC Comerç, Alejandro Goñi; el president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona,Gaietà Farràs, i el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile.

La iniciativa conjunta de l’Ajuntament i els comerciants té com a fi reactivar l’activitat econòmica d’un sector especialment perjudicat per la crisi. Es pretén generar les condicions oportunes per reactivar el consum i promoure l’economia i ocupació, així com aprofitar tot el potencial turístic de la ciutat. Tot plegat, complint amb la condició de conservar l’actual model comercial propi basat en establiments de proximitat, que està consolidat a la ciutat i és clau a nivell econòmic, social i de cohesió de barris.

El nou calendari, que es configurarà en base a la llei catalana d’horaris comercials i de mesures per a determinades activitats de promoció, s’aplicarà des d’aquest mateix 2014, i els festius es distribuiran de la següent manera:

  • Tots els diumenges i festius de juliol i agost. Els diumenges i festius dels mesos d’estiu seran de lliure obertura de les 10h a les 14h. En total són 9 dies*, entre els quals hi ha el festiu del 15 d’agost.* El primer diumenge de juliol, corresponent a l’inici de rebaixes d’estiu, ja figura entre els dies marcats per la Generalitat.
  • Festius ubicats en esdeveniments que atrauen gran afluència de turistes. Els 4 festius que la Generalitat cedeix als Ajuntaments s’ubicaran en dies que coincideixen amb puntes de visitants a la ciutat. Dos d’ells seran nous, mentre que els altres dos es canviaran a petició dels propis comerciants -fins ara, eren l’1 de novembre i el 12 d’octubre-. La situació dels festius s’ha determinat d’acord amb el sector, ja que aquestes dates són les que més beneficis poden generar als comerços.