Dels precedents del que es pot considerar com el màxim òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament en va parlar el catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra Joaquim Albareda en que va parlar de l’evolució del Consell de Cent en l’època moderna i el progressiu protagonisme dels homes comuns (els artesans) en aquest òrgan de govern i de participació que feien d’aquest model un dels més avançats de l’època i propers al model polític de les repúbliques urbanes italianes.

Des que es va crear, el Consell de Ciutat ha comptat amb representants d’institucions, entitats, partits polítics i ciutadania a títol personal. Molts van estar presents a l’acte. Entre ells, el que havia estat president del Consell, l’exalcalde Jordi Hereu, entre el 2006 i el 2011;  el també exalcalde Joan Clos que va oferir un missatge a través d’un vídeo emès al Saló) i que es va felicitar de la feina feta durant aquests anys i va insistir que “molts alcaldes i alcaldesses de ciutats de tot el món voldrien comptar amb un òrgan en què els ciutadans debaten amb l’Ajuntament com el de Barcelona“.

Al seu torn, l’actual president del Consell, Xavier Trias, va manifestar: “He tingut ocasió de participar en debats molt importants, com la dació en pagament o el dictamen sobre el teixit social i l’abordatge de la crisi. El Consell de Ciutat també va fer un pas més en la seva crítica pro positiva quan tots els grups del consistori a aprovar els pressupostos, apel·lant al consens i a la construcció conjunta de la ciutat.” 

Els vicepresidents del Consell de Ciutat, Alejandro Goñi i Albert Claret van fer referència en el seu parlament a les fites aconseguides i també es va remarcar la feina que queda per fer per aprofundir en la participació i estar més a prop del lema: entre la ciutadania i el Govern.

Galeria d’imatges de l’acte institucional

 

Vídeo commemoratiu