L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha acreditat la Universitat de Barcelona per poder produir medicaments de teràpia avançada contra la sida a la seva Unitat de Recerca i Desenvolupament de la Facultat de Medicina, dirigida per Josep M. Canals.

El primer medicament que produirà serà la vacuna cel·lular de la sida per a un assaig clínic que lidera l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquesta vacuna té com a objectiu provocar una resposta en el sistema immunològic del pacient contra el virus, de manera que pugui prescindir de la teràpia antiretroviral combinada, que actualment els afectats han de prendre tota la vida.

És un pont necessari per fer un salt qualitatiu des de la recerca bàsica fins a la recerca clínica, i obre les portes a investigadors de centres o empreses perquè portin a terme aquí tot el procés de producció d’un altre medicament de qualsevol de les teràpies avançades actuals, com la gènica i la medicina regenerativa“, ha explicat Canals.

Tot i que a l’Estat espanyol hi ha una quinzena d’instal·lacions que fan producció cel·lular, no disposen de l’acreditació necessària per produir virus, fet que provoca que fins ara la producció de medicaments de teràpia gènica per a assajos clínics espanyols es faci fora.