Els premis d’aquest any 2016 es troben dividits en 6 modalitats, tal i com indiquen les bases de la convocatòria d’aquesta edició. Gairebé, tots els premis van dirigits a projectes d’entitats membres de la FAC, entre els quals, es troben: el “Premi Jove, Proposa!”, el “Premi als Mitjans de Comunicació”, el “Premi a la Creativitat Artística”, el “Premi a la Capacitat d’Innovació” i el “Premi a la Integració Social”. En canvi, el “Premi al Foment de la participació”, organitzat per la Federació d’Ateneus de Catalunya i la Federació Catalana de Voluntariat Social, és l’únic obert a qualsevol entitat sociocultural que treballi al territori català i cridi a la participació a través d’activitats culturals i festius.

La presentació de les candidatures pels projectes, a partir d’un formulari, tancarà el 10 de novembre i es concediran tres premis per cada modalitat a l’acte de lliurament que tindrà lloc el mes de desembre de 2016. En aquest mateix acte, a més dels premis ateneus, també es lliurarà el premi del Diari Ara, que serà escollit per votació popular, mitjançant una web pendent d’habilitar, a diferència dels premis ateneus que seran avaluats per un jurat.