El passat 13 de desembre es va celebrar el segon i últim plenari del Consell de Ciutat d’aquest 2021. Durant la trobada, que reuneix en un mateix espai als 115 membres del Consell de Ciutat, es va aprovar el dictamen sobre els pressupostos i ordenances fiscals de 2022, es va presentar el procés del Grup de Treball de Barcelona Postpandèmia i es va reflexionar i debatre sobre la Taula Ciutadana per una nit cívica i segura que s’ha constituït aquesta tardor.

Tot està metòdicament preparat: una persona que rep a l’entrada de la Seu del Districte de Sants-Montjuïc; dues persones més passant llista a l’entrada i entregant la carpeta amb l’ordre del dia i les persones assistents. La taula, immensa, i presidida pel regidor de Participació Ciutadana i regidor del Districte on avui es reuneix el Plenari del Consell de Ciutat, Marc Serra, presideix aquesta imponent estructura que ocupa tota la Sala de Plens. Els llums de l’estança, llumetes blanques, semblen recordar-nos que avui és 13 de desembre… ja som prop de les festes de Nadal i, entre d’altres, cal parlar del dictamen sobre els pressupostos i ordenances fiscals de l’any que arribarà.

L’acte comença puntual i en Marc Serra dona la benvinguda a totes les persones assistents: es disculpa per dirigir la sessió, donat que s’esperava la presència de l’alcaldessa Ada Colau, que no ha pogut assistir per trobar-se confinada a casa seva afectada per la covid-19. I és que la pandèmia no ens abandona i ens recorda que tenim semipresencialitat per estona: motiu pel qual, més enllà de la trentena de persones presents al Consell de Ciutat avui, una cinquantena més segueixen la sessió de manera virtual.

El regidor s’adreça a totes elles per recordar els premis i èxits de les darreres setmanes a Barcelona, així com les problemàtiques i reptes que ha d’afrontar la ciutat de manera imminent, especialment aquells que toquen a la participació ciutadana. I Serra també recorda que avui serà un dia per acomiadar als membres que marxen i també per acollir als que arriben, agraint l’esforç i temps a cada una de les persones per analitzar, criticar i reflexionar al voltant dels temes que afecten la ciutat. Comença el darrer Plenari del Consell de Ciutat!

El tema del dia: pressupostos municipals i ordenances fiscals 2022

Després de dos punts protocol·laris i sense debat, com l’aprovació de l’acta anterior i el comiat i benvinguda dels antics i nous membres del Consell de Ciutat, la vicepresidenta del Consell més important de la ciutat, Montserrat Morera, ha explicat les regles del joc: els portaveus de les comissions podran explicar els seus dictàmens o processos i s’obrirà un torn de paraules per a les persones assistents. Cada torn disposarà d’un minut i mig (a partir del qual descobrirem com una alarma sonora alerta a les ponents que el seu discurs… ha d’arribar a la seva fi!).

Posteriorment, la vicepresidenta ha anat per feina i ha donat pas a Albert Recio, de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, com a portaveu del grup de treball que ha examinat els pressupostos municipals i les ordenances fiscals per l’any vinent.

Recio explica que el dictamen sobre els pressupostos o ordenances fiscals s’ha treballat en tres sessions: en una primera es reflexionà sobre aquests; en la segona es va demanar als grups de l’oposició la seva valoració; i en la tercera es va debatre el dictamen final.

També, resumeix les principals conclusions del dictamen: respecte als pressupostos dels pròxims anys, que cal revisar amb profunditat les subvencions, que cal tenir una comparativa entre pressupostos i despeses de l’any anterior, i que les intervencions dels grups polítics han de ser més precises; respecte a les partides, es destaca que és un pressupost adequat, però que té un dèficit que té a veure amb problemes estructurals de la ciutat que s’han d’abordar com el medi ambient, la mobilitat i la desigualtat, també es demana concreció amb quines partides tenen la seva font en els Next Generation, i es demana més partides per a polítiques d’habitatge i suport a les persones vulnerables; i respecte a les ordenances fiscals, es demana reconsiderar les ajudes a les llicències de terrasses i repensar les taxes demanades a entitats, fent una intensa reflexió arran de la pandèmia sobre aquestes ordenances.

A continuació Morera obre el torn de paraula: Emilia Macias de CCOO reforça que les contribucions dels partits polítics van ser pobres; Jordi Gras, del Consell de Sant Martí, recorda com any rere any es demana la comparativa pressupostos-despeses i exigeix al govern que prengui mesures urgents per facilitar la feina al Consell de Ciutat; Sandra Bestraten, del Col·legi d’Arquitectes, apunta que els fons Next Generation seran una ajuda ideal per blindar el patrimoni i demana agilitzar els temps de llicències a Barcelona per poder aprofitar més les ajudes; Anna Balletbó recorda que el pressupost del 2020 es va tallar en 300 milions, però que l’increment dels del 2022 en un 5% li sembla prudent i viable.

Els següents a parlar són els grups municipals, que només disposen d’un minut (que se’ls hi farà a tots curt): Jordi Martí, en representació de Barcelona En Comú recorda que mentre en anteriors crisis es retallava el pressupost, en aquesta crisi pandèmica s’ha reforçat en emergència social, ecològica i per lluitar contra la covid-19; Montse Ballarín, del PSC, recorda que la situació pandèmica no està millorant i que s’han de demanar més ajudes, però sempre sota el paràmetre de la llei; Elisenda Alemany, d’ERC, acusa els pressupostos de poc definits i de mostrar un model de ciutat que el seu grup no comparteix, com per exemple, el model de terrasses que posa en risc el model de vida de les barcelonines, però acaba recordant que amb el seu vot han facilitat els pressupostos; Ferran Mascarell, de Junts per Catalunya, defensa que aquests pressupostos no donen respostes a les mancances derivades de la covid-19 ni als ingressos de la ciutat; Óscar Ramírez, del PP, manifesta el seu rebuig, critica la deficiència fiscal elevada i la no rebaixa impositiva; Francisco Sierra, de Ciutadans, recorda que van fer una al·legació única a la totalitat dels pressupostos, entre d’altres, perquè cal abaixar els impostos; i finalment Barcelona pel Canvi no intervé per decisió pròpia.

Arriba el torn de votar a favor, en contra o abstenció enfront del dictamen sobre els pressupostos i ordenances fiscals del 2022: el secretari del Consell, Andreu Parera, explica el funcionament del vot a través d’una app que les persones membres han de fer servir amb els seus propis dispositius mòbils. És el moment més distès de la sessió, quan s’evidencia la bretxa digital també portes endins del Consell de Ciutat, que s’acaba solucionant amb la voluntat i solidaritat entre els seus membres. Entre mòbils i pantalles, el regidor recorda que “no està escrit enlloc, però tradicionalment els membres dels grups polítics no fan ús del seu vot donat que el Consell de Ciutat s’entén com un espai de participació ciutadana”. I tenim veredicte: el dictamen s’aprova amb 30 vots a favor, 1 en contra i 11 abstencions.

Barcelona postpandèmia: post o encara en pandèmia?

Àngels Guiteras, històrica professional dins del sector social i ara persona de renom ciutadà dins del Consell de Ciutat, fa de portaveu per explicar el procés del Grup de Treball de Barcelona Postpandèmia: remarca que és un grup que dona continuïtat a l’anterior grup de desigualtat, que cal recordar que estem en crisi encara i no en postcrisi, i que cal començar a treballar d’una altra manera, no retallant sinó invertint, per poder tenir millor cobertura social i sanitària.

Guiteras també explica com el seu grup ha apostat per la innovació metodològica i li passa la paraula al seu company de grup, Delfí Cosialls, també persona de renom ciutadà, que explica com el grup ja ha treballat en 8 sessions, incorporant 17 experts d’àmbits i mirades diferents, per realitzar una diagnosi de la situació, identificar diferents postures, identificar què es causa de la pandèmia i què és estructural, identificar què és d’àmbit municipal i què no, i veure en quins temes es pot fer èmfasi des de Barcelona encara que la ciutat no hi tingui competències. Tant Guiteras com Cosialls expliquen que s’espera entregar el dictamen del seu grup el març del 2022.

El gran debat: reflexions sobre la Taula Ciutadana per una nit cívica i segura

Marc Serra porta sobre la taula la possibilitat de reflexionar i debatre des del Consell de Ciutat sobre la Taula Ciutadana per una nit cívica i segura que s’ha constituït aquesta tardor. Les contribucions aportades seran compartides a la Taula, que prendrà en el futur les decisions oportunes.

Patty Scherk obre el debat com a representant de la Taula i explica com en ella han sortit molts punts de vista i interessos diferents: la rendibilitat econòmica del sector de l’hostaleria i l’oci nocturn; l’oci alternatiu per part de la joventut; o la preocupació pel soroll i la inseguretat per part dels veïns.

A posteriori Sandra Bestraten, del Col·legi d’Arquitectes explica com estan impulsant la festa del silenci per treballar en la sensibilització de combinar oci nocturn i tranquil·litat; Ana Lucia Olivos, de la Fundació Azahara, recorda que s’estan produint situacions de discriminació, racisme i fòbia nocturna i que calen més campanyes de sensibilització; Montse Morera, del Consell d’Associacions de Barcelona, demana que cal promocionar més les associacions perquè puguin donar una alternativa a l’oci nocturn i buscar també llocs segurs oberts fins a la matinada, alhora que formar per evitar les violències de gènere; Anna Mulàs, del Consell Municipal de Defensa dels Animals, demana donar respostes nocturnes a les persones sense llar que conviuen amb animals, protegir els gossos que s’utilitzen a la via pública com a reclam i evitar la captura o eliminació de senglars amb mètodes letals; Xavier Cordomí, del Consell de Cultura, exposa el manifest que els ha fet arribar la Plataforma de Festes Majors de Barcelona, on demanen netejar la seva imatge i recordar que són un punt de trobada de veïnes popular; Scherk reprèn la paraula, ara com a representant del Consell de la Joventut de Barcelona, per alertar sobre l’alt consum d’alcohol entre adolescents, demanar espais d’oci alternatius, una millora de la seguretat a l’espai públic i recordar als mitjans de comunicació que només parlen d’ells per aspectes negatius com els botellots; Fermí Villar, d’Amics de La Rambla, proposa implicar més associacions veïnals i comercials, no estigmatitzar el jovent ni tampoc les activitats econòmiques, i combatre aquells que s’han apropiat de l’espai públic per comercialitzar i explotar; i Rosa Garcia, de Rezero, ha recordat que cal fer incidència en no generar gots de plàstic i optar pel retorn d’envasos i els gots reutilitzables.

Finalment, Albert Batlle, tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Taula, ha tancat el debat recordant que la Taula abordarà de forma integral el fenomen de l’oci i les activitats nocturnes que impacten de forma negativa la convivència a través d’una sèrie d’àmbits de treball: convivència, ciutadania, joventut, salut, ordenació de l’espai públic, neteja, mobilitat, manteniment, i específicament, oci nocturn. Al mes de febrer es realitzarà la sessió de diagnosi, abans de Setmana Santa es treballaran propostes i al mes d’abril es presentarà un informe final, de cara a la temporada vinent, tenir ja propostes que permetin superar aquest conflicte.

El moment més emotiu: Declaració Institucional de suport a la Palma

No falta massa per concloure aquest Consell de Ciutat quan Emilia Macías proposa, davant les greus conseqüències i les grans incerteses a l’illa de la Palma, manifestar la solidaritat dels de la ciutat amb les afectades. En aquest punt, es llegeix la Declaració, no hi ha aportacions i en un profund silenci es passa a la votació, que s’aprova per 39 vots a favor, per unanimitat.

Torn obert: darrers matisos i fins a l’any que ve!

Els darrers minuts de la sessió són per incidir, matisar i recordar aspectes importants per als membres del Consell de Ciutat: Glòria Canals, de DINCAT, recorda que sempre hem de tenir presents les persones amb discapacitat; Sandra Bestraten, del Col·legi d’Arquitectes, demana ajuda per als membres nous com ella; per al·lusions, el secretari del Consell, Andreu Parera, recorda que a principis d’any s’obre el període de propostes i que en breu farà arribar a tothom un breu resum organitzatiu; Enric Canet, del Casal dels Infants, recorda que cal ser molt participatius i demanda a l’equip de govern donar resposta als dictàmens amb rapidesa; per al·lusions, Marc Serra dona resposta afirmativa recordant com s’estan agilitzant els processos i millorant en qualitat de resposta.

I amb tots els debats, apunts i recomanacions, tanca el darrer Plenari de l’any amb les paraules del regidor que assumeix “com és de difícil tenir un debat tan ampli i alhora enriquidor, en un Consell molt transversal i on tots els punts de vista poden ser tinguts en compte. Agrair l’assistència i bones festes!”