L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres per unanimitat al plenari municipal la proposta del Consell de Ciutat per ratificar el compromís amb la millora de la qualitat democràtica i la participació en la ciutat, així com garantir la continuïtat dels Pressupostos Participatius, independentment de qui sigui el proper equip de govern. La iniciativa també insta al pròxim govern a acabar els projectes que puguin quedar pendents pel següent mandat. És la segona vegada que el consistori aprova una proposta del Consell de Ciutat.

L’alcaldessa Ada Colau, com a representant del Consell, ha fet una declaració institucional per anunciar aquesta mesura, que s’ha aprovat automàticament en una intervenció sense votació després que els portaveus dels diferents grups municipals s’hi mostressin favorables abans del plenari.

Tot i que la majoria dels 76 projectes d’inversió que s’estan executant per part de l’Ajuntament gràcies als Pressupostos Participatius es preveu que estiguin enllestits abans no acabi el mandat l’any vinent, hi ha projectes de gran envergadura que s’hauran d’allargar segurament fins a l’any 2024, és a dir quan ja s’hauran celebrat noves eleccions municipals i podria haver canvis en l’equip de govern.

Important resposta veïnal

Els primers pressupostos participatius de la història de la ciutat es van iniciar el gener de 2020. Prop de 65.000 persones van participar a l’hora de decidir en quines propostes invertir 30 milions d’euros dels comptes municipals, una participació en termes relatius superior a les respectives primeres edicions de ciutats com Nova York, París o Madrid.

Des de l’inici, el Consell de Ciutat ha format part de la Comissió de Seguiment dels Pressupostos Participatius. Ho ha fet recollint informació d’aquesta iniciativa, fent-ne seguiment i treballant en l’elaboració de recomanacions que puguin suposar millores de cara a pròximes edicions.

Després d’aquesta notable resposta dels veïns i veïnes i de la valoració positiva d’avaluacions realitzades, el Consell de Ciutat ha defensat l’interès general de la iniciativa i la rellevància de generar i mantenir espais on les propostes de la ciutadania no són només escoltades, sinó també decisòries.

Com a resposta a aquests arguments, els grups municipals han donat suport unànime a continuïtat en el temps dels Pressupostos Participatius, amb independència del o els grups que governin. I també han rebut el compromís d’acabar possibles projectes que puguin quedar pendents pel següent mandat.

Segon cop a la història

La continuïtat dels pressupostos participatius i la finalització dels projectes pendents suposen una fita important per a la història del Consell de Ciutat, ja que és la segona vegada, des de la seva constitució l’any 2004, que s’aprova una proposta del màxim òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament de Barcelona.

L’anterior va ser el 29 de juny de 2012, quan el plenari va acceptar, també per unanimitat, donar suport al procés de recollida de signatures de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demanava una reforma legislativa al Congrés dels Diputats per regular la dació en pagament amb efectes retroactius, així com una moratòria immediata dels desnonaments i la reconversió de les hipoteques de lloguer social com a mesura de mínims per garantir l’habitatge de les persones afectades per execucions hipotecàries.

Durant el ple d’aquest divendres, s’ha aprovat també el nou reglament de participació ciutadana, amb els vots favorables de Barcelona en Comú, Esquerra Republicana, PSC i Junts per Catalunya, l’abstenció de la resta i cap votació en contra.