Demanen garantir el dret a una bona administració pública, a la igualtat de tracte i a la no discriminació i també una major implicació de les persones representants dels diferents grups municipals presents al consistori.

El Ple municipal del mes de març, el penúltim d’aquesta legislatura, ha començat amb la presentació de la memòria d’activitats de l’any 2022 del Consell de Ciutat. L’alcaldessa, Ada Colau, ha agraït la tasca del Consell i “l’impuls i compromís amb la ciutat” que tenen els seus integrants amb el “màxim òrgan de participació municipal”. Colau s’ha compromès a fer un seguiment i retorn dels dictàmens i recomanacions proposades per l’espai participatiu.

Després d’un minut de silenci en memòria de Marina Gassó, regidora d’ERC difunta aquest mes de març, David Franquelo, representant pel Consell de la Joventut de Barcelona, i Emília Macias, en nom de CCOO, han exposat davant dels 41 regidors i regidores el treball que ha dut a terme el Consell de Ciutat. Tots dos representants han tingut un record per Joan Bordetas, membre actiu durant molts anys del Consell mort aquest any.

Un Consell amb “incidència política”

Franquelo ha reivindicat el Consell com un “espai plural de participació amb una incidència política a la ciutat” que ha tingut una gran activitat en aquest darrer any. 112 recomanacions, 8 acords, 36 reunions de treball organitzades en 9 grups diferents, possibles, ha destacat, gràcies a la participació dels integrants del Consell, “el 44% de les quals són dones”.

Franquelo ha expressat que s’han tractat qüestions tan diverses com “la Barcelona Postpandèmia, l’atenció integrada, el comerç electrònic, els pressupostos, la guerra d’Ucraïna o la Taula ciutadana per la nit cívica i segura”. En relació al govern municipal, Franquelo ha demanat que es compleixin els terminis de resposta contemplats al reglament de participació, que els situa en dos mesos.

Entrant en detall dels acords i dictàmens proposats, Macias ha subratllat la tasca del Consell en denunciar les “dificultats d’accessibilitat de la ciutadania a les administracions públiques”. Una causa en què s’han plantejat exigències al consistori: “cal garantir el dret a la bona administració pública”, ha emfatitzat la portaveu de l’espai participatiu. I ha volgut posar l’accent en què “això inclou a tota la ciutadania, i més especialment a les persones en diferents situacions de vulnerabilitat: persones amb discapacitat, gent gran o persones migrades. I per a fer-ho efectiu es requereixen suports diversos per a una inclusió efectiva i real”.

Macias ha explicat davant del plenari que aquest eix de treball s’ha desplegat a través de la interlocució amb entitats, ciutadania i persones expertes a través d’una jornada i l’elaboració d’un manifest. “Parlem de garantir drets. Tenim dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació, així com a no relacionar-nos digitalment amb l’administració, un fet que ara sembla molt difícil”, ha exposat. En nom del Consell, Macias ha demanat al govern de la ciutat “liderar aquest canvi amb recursos propis” esdevenint una “palanca de canvi en aquesta situació”.

Els grups municipals avalen la tasca del Consell de Ciutat

Els diversos grups municipals han reconegut i agraït la tasca del Consell de Ciutat, i han demanat al govern local que garanteixi un retorn a l’ens participatiu en els temps establerts, sense allargar-se més.

Gemma Sendra, regidora d’ERC, ha reconegut que el Consell és “una antena per captar allò que passa, un espai que orienta i proposa”. Ha proposat un “replantejament i esforç per innovar en la participació, millorant la qualitat democràtica”.

Marc Serra, regidor de participació, ha situat el Consell de Ciutat com la “pedra angular de l’ecosistema participatiu” de Barcelona. Ha posat en valor la seva feina des d’un abordatge “molt plural”, així com la “capacitat de fer aflorar debats estratègics de ciutat que no recullen altres agents”.

Per part del PSC, la regidora Laia Bonet ha destacat la capacitat del consell de “fer propostes en positiu per millorar la ciutat”. Ha assegurat que “el govern ha pres nota de les recomanacions i ja està duent a terme algunes actuacions recomanades pel Consell de Ciutat”, posant per exemple la regulació del comerç electrònic i la seva afectació a la mobilitat urbana.

Ferran Mascarell, en representació de Junts ha qualificat el Consell “d’eina democràtica representativa amb un debat profund i proactiu, capaç de desplegar els consensos de ciutat”. “Una eina de progrés per a la ciutat”, ha afirmat, que “ha d’inspirar les polítiques públiques de la ciutat”.

Pel grup de Ciutadans, Noemí Martín ha donat suport a les propostes del Consell i les ha considerat “necessàries per fer creure de nou en la ciutat i recuperar el posicionament que tenia fa deu anys”.

 

El Partit Popular, per veu d’Oscar Ramírez, ha compartit els reptes de futur del Consell i ha valorat positivament la seva regeneració i retorn a la presencialitat, subratllant-ne el compromís de les persones que ho han fet possible. També ha posat l’accent en la millora comunicativa per tal d’enfortir la qualitat democràtica.

Oscar Benítez, de Valents, ha estat crític amb el Consell i ha qualificat de “poc sòlid” que els objectius aconseguits hagin estat apropar-se a la paritat de gènere o retornar a la presencialitat. Ha demanat una tasca “més enèrgica i exigent” i no ha compartit les valoracions que el Consell va fer dels pressupostos municipals.

La regidora no adscrita Marilén Barceló ha afirmat que “s’ha avançat molt en la visibilitat del Consell i ara s’ha de culminar la feina feta els darrers anys”.

En el torn de rèpliques, l’Emilia Macias ha posat en valor la diversitat dels membres que composen el Consell de Ciutat, provinents del món social, empresarial, sindical i ciutadà, alhora que ha destacat l’esforç permanent per cercar posicions i recomanacions de consens.

D’altra banda, el David Franquelo ha recordat a les representants dels diferents grups municipals la importància de la seva participació i implicació a les reunions del Consell de Ciutat, així com també ha agraït a l’equip de govern el retorn que en fa de les recomanacions dels dictàmens, si bé n’ha demanat una major celeritat en la resposta.

Els representants del Consell de Ciutat al plenari municipal amb l'Ada Colau.