L’entitat ha estat proposada per rebre aquesta distinció per ser pionera en la implementació de la metodologia Treball amb Suport per a persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya.

 

AURA Fundació, entitat dedicada a la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual des de fa més de trenta anys, és una de les candidates a obtenir la Medalla d’Honor de Barcelona 2023 a proposta del Consell de Ciutat.

La Fundació ha estat la primera entitat a implantar la metodologia Treball amb suport per a persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, a la vegada que “s’ha convertit en una referència de reivindicació de la Barcelona Inclusiva, representant la ciutat i rebent molts reconeixements, tan nacional com internacionalment”, s’ha argumentat des de l’ens participatiu.

Logo d'Aura Fundació

La proposta del Consell de Ciutat

L’aprovació l’any 2022 del nou Reglament de Participació Ciutadana, ha suposat que el Consell de Ciutat recuperi una de les seves funcions més significatives: proposar candidatures per a les Medalles d’Honor de la ciutat.

Al llarg de les primeres setmanes de l’any es va obrir a les persones membre del plenari del Consell de Ciutat el procés per elegir dues Medalles d’Honor de Barcelona 2023, una per entitat i una per a persona.

Després de la recepció de les propostes i la posterior acceptació de les que complien els requeriments per tal de ser elegides, es va obrir un període de votació entre totes les persones membres del plenari.

En el cas de les candidatures d’entitats, es va produir un empat entre dues entitats que es va resoldre en una segona volta de votacions a favor de la candidatura d’AURA Fundació.  Aquesta candidatura va ser validada posteriorment pel plenari municipal.

En la categoria de persones, el Consell de Ciutat va escollir en primera volta la candidatura del doctor Antoni Trilla, reconeixent el seu “compromís social i professional” expressat especialment amb “l’esforç ingent dut a terme durant la pandèmia”. Una candidatura que, però, no va ser validada posteriorment al plenari municipal.

Un reconeixement ciutadà

L’any 1997, sota el mandat de Joan Clos, l’Ajuntament de Barcelona va instaurar aquest reconeixement honorífic a persones i entitats barcelonines, destacables pel seu compromís i defensa de la ciutat.

Cada any es fa entrega de vint-i-cinc medalles, de les quals cinc corresponen a l’àmbit de ciutat – entre les quals hi ha la proposada pel Consell de Ciutat – i vint als barris, dues a proposta de cada districte.