Aquests dos llibres ens traslladen a partir de les seves pàgines a la vida quotidiana a la ciutat en el decurs del setge de 1714 o a la realitat barcelonina de la crisi i la imprevisibilitat narrada des de la mirada sobtada d’una parella de joves.

 

 

 

Una societat assetjada

El llibre parla d’una ciutat que va patir molts canvis en poc temps. L’arribada dels valencians poc després de la Batalla d’Almansa, l’any 1707, o la presència de l’Arxiduc Carles a la ciutat durant dos anys, que van convertir Barcelona en cort reial i destí de molts viatgers de l’època, van deixar nombrosa documentació al respecte i van transformar unes institucions acostumades, durant el segle anterior, a funcionar de forma eficient i llunyana del poder reial. Tot plegat va incidir directament en la població barcelonina. A l’obra trobem exemples curiosos de la vida quotidiana de Barcelona, com l’experiència de Martí Hereu, cirurgià-barber que va ser escollit a sorts per formar part del govern de la ciutat i que no va corrompre’s malgrat les contínues insinuacions, o d’algunes actes notarials testimonials signades inexplicablement el mateix dia 11 de setembre.

 

L’altra

Segona novel·la de Marta Rojas. L’Anna, dissenyadora gràfica per accident, autònoma de la vida, introspectiva, sempre calculant, equilibrant la balança, posant el comptador a zero per continuar endavant. I en Manel, la seva parella, tan a prop i tan lluny, tanta necessitat i tanta ràbia soterrada. És fàcil que les coses canviïn de sobte i a la Barcelona d’avui això no és una excepció: la crisi que ofega, una transformació vital que s’imposa. Com serà que l’Anna pugui equilibrar les coses, recalcular la trajectòria, continuar amb la seva vida cuirassada? Si és que pot, perquè aquests no són els únics canvis inesperats que s’acosten.

 

 

Un darrer consell: no oblideu gaudir de passejar i descobrir lectures possibles, fixeu la mirada, si voleu, en les noves editorials independents, en català i castellà, i la nova fornada de llibreters que estan inventant una nova manera de concebre les llibreries a la nostra ciutat.

Bona diada de Sant Jordi i bones lectures!