Aquesta revisió de la normativa vigent es vol fer des del consens ciutadà i polític, per aquest motiu el grup de treball promotor està format per entitats, col·lectius i representants ciutadans i membres dels diferents grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Barcelona.

El procés està liderat per una comissió impulsora formada per entitats de diferent caire, com són: la Taula del Tercer Sector, el Consell d’Immigració, la Federació ECOM, la Xarxa Catalana de Dones Directives i Professions de l’Acció Social, el Consell Ciutadà de Sant Martí (Federació entitats Clot-Camp de l’Arpa), el Consell de la Joventut de Barcelona, el Consell d’Associacions de Barcelona, el Secretariat Sants-Montjuic, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i la FAVB, així com grups municipals.

El treball de revisió de les normes es va iniciar el mandat anterior. Actualment es vol incorporar la feina feta prèviament per les entitats, els grups polítics i el Consell de Ciutat, i alhora ampliar el camp d’actuació per tal de millorar la qualitat democràtica, fomentar la participació ciutadana i incorporar mecanismes de democràcia directa que assegurin una major implicació i incidència de la ciutadania en les decisions que afecten a la ciutat.