Amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte de la CUP, que s’ha abstingut de votar. Aquest serà el segon mandat consecutiu de Vilà al capdavant de la institució, ja que el va encapçalar per primera vegada l’any 2009. La seva candidatura ha estat l’escollida entre les cinc que s’hi van presentar i el mandat és de cinc anys.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha assenyalat que tots els candidats “tenien valors positius i currículums destacables” i ha donat la benvinguda a Vilà, de qui ha destacat “l’experiència en l’àmbit social, en el càrrec i el valor de consens que hi ha al seu voltant”. En representació de CiU, Jordi Martí, s’ha felicitat per l’elecció, ha lamentat les incidències tècniques en el sistema triat per escollir-la i ha valorat “la seva exigència”.

El procés per a la renovació del càrrec de síndic o síndica de greuges municipal es va obrir el 15 de gener amb la recepció de les candidatures fins al 15 de març i, posteriorment, amb un procés d’interacció ciutadana en què es van exposar els currículums dels cinc candidats. En aquest període, Àngel Miret, David Bondia, Maria Assumpció Vilà, Mercè Molina i Miquel Nadal van poder rebre el suport de la ciutadania i les entitats. Més tard, des de la Regidoria de Presidència se’n va informar a la Comissió Permanent del Consell de Ciutat, com a màxim òrgan de participació de les entitats de la ciutat al consistori, i es va obrir un torn de consultes amb tots els grups municipals, que ha acabat amb la proposta de Maria Assumpció Vila per al càrrec.