El Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona va aprovar el passat 5 de juny del 2020, Dia Mundial del Medi Ambient, el manifest: Alcem-nos per una reactivació ecològica, social i econòmica justa.

Detalla un seguit de riscs que la crisi sanitària pot incrementar en els àmbits social, econòmic i ambiental. El principal, que suposi un fre en les polítiques socioambientals de Barcelona. De la mateixa manera, detecta oportunitats i aprenentatges d’aquesta època com la millora en la qualitat de l’aire per la reducció del trànsit o el valor que ha tingut el comerç de proximitat.   

Finalment, demana a l’Ajuntament de Barcelona que, entre altres, actuï per fer realitat el Compromís i la Declaració d’Emergència Climàtica, i que reforci la salut pública reduint l’impacte ambiental. A la xarxa Barcelona + Sostenible, des de les organitzacions a la ciutadania, els crida a reforçar l’economia local, la mobilitat activa i sostenible, els drets laborals, els productes i serveis innovadors i la participació i la implicació en la vida comunitària. Molt directament relacionat amb aquest moment de crisi, recomana minimitzar els residus i utilitzar de forma racional els productes de desinfecció. Tot perquè Barcelona ressorgeixi de la crisi com una ciutat més conscient, justa i solidària.  

Per aquests motius, la Comissió Permanent d’abril ha acordat portar aquesta declaració al Plenari del Consell de Ciutat que es realitza el juliol de 2021 per al seu coneixement i reconeixement.