El passat dia 22 de novembre de 2022 el Consell de Ciutat de Barcelona va organitzar una jornada sobre les dificultats d’accessibilitat a l’administració pública, que es va obrir amb una ponència de Juli Ponce (catedràtic de la Universitat de Barcelona). La seva intervenció ja va marcar les línies mestres de la sessió, que va incloure dues taules de debat: una dirigida més a entitats i usuàries/es, i l’altre a l’administració.

La primera taula (La mirada de les entitats en relació a les dificultats de l’accés digital a l’administració pública) va comptar amb la participació de Joan Martínez (Consell Assessor de la Gent Gran); Xavier Orno (tècnic de DINCAT i activista defensor dels Drets Humans) i Marc Pascual (Espai Tecnològic Comunitari Casal dels Infants del Raval). A més, es va projectar un vídeo d’experiències personals de persones usuàries d’aquest Espai del Raval.

A la següent taula (Què ha fet l’Administració fins ara i què més podria fer?) hi van participar Antonio Romero (Director de Serveis d’Informació i Atenció ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona), Ester Manzano (Directora General de Serveis Digitals i Experiència
Ciutadana de la Generalitat de Catalunya) i David Bondia (Sindicatura de Greuges de Barcelona).

Principals conclusions

En aquesta jornada es va posar de manifest que la ciutadania te el dret a ser tractada amb respecte i amb la màxima dignitat en els seus contactes amb l’Administració Pública, especialment les persones en diferents situacions de vulnerabilitat que requereixen adequació d’espais, sistemes i suport perquè la seva inclusió sigui efectiva i real.

Del debat van sortir una sèrie de recomanacions a les diferents administracions (local, autonòmica i estatal) i que, entre d’altres temes, destaquen la importància de l’atenció personal (presencial i/o telefònica), accessible i inclusiva; la diversitat de canals de contacte i accés (presencial, telefònic, correu electrònic, whatsapp, idiomàtic,…); o la formació del personal perquè la seva atenció tingui present la diversitat de la ciutadania (persones amb discapacitat, gent gran, d’origen migrant, infància, etc).