El Consell Social de Donostia/Sant Sebastià va convidar representants del Consell de Ciutat de Barcelona, i dels consells socials i cívics de les ciutats de Bilbao i Vitòria-Gasteiz, a una trobada d’intercanvi d’experiències i aprenentatge mutu.

Durant la trobada, que va tenir lloc el passat 25 de gener al Kursaal de Sant Sebastià, representants dels consells socials i cívics de les quatre ciutats van poder explicar el funcionament d’aquests òrgans participatius i aprendre de les diferents experiències. 

Després d’una introducció de l’alcalde de la ciutat, Eneko Goia, es va donar pas a les intervencions dels diferents consells socials i cívics. Com a representant del Consell de Ciutat de Barcelona, hi va participar Montserrat Morera, vicepresidenta del Consell de Ciutat i presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona, que va presentar el treball que desenvolupa aquest òrgan a la ciutat.

L’interès pels grups de treball

Les persones assistents van mostrar interès en conèixer el funcionament dels grups de treball. Especialment el de pressupostos i ordenances fiscals. Van voler saber qui en pot formar part, el suport que rep de l’Ajuntament i la visibilitat que tenen els pressupostos de cara a la ciutadania. També van demanar per l’impacte que tenen els dictàmens dels grups de treball. 

Diferències entre els consells

Tot i que el funcionament i objectius dels quatre consells són semblants, hi ha certes diferències, sobretot pel que fa a la seva composició. Així per exemple, en el Consell Cívic de Bilbao hi participen només tres entitats associatives, però hi estan representats dos mitjans de comunicació.

El Consell Social del Municipi de Vitoria-Gazteiz, en canvi, no té en la seva composició les formacions polítiques i la presidenta és la síndica de greuges.

Finalment, el Consell Social de Donostia / Sant Sebastià té una composició molt variada, amb molta presència de grups esportius i poques entitats (la majoria tenen relació amb la restauració). Els dos temes prioritaris en què treballa, actualment, són: l’envelliment de la població i la immigració. 

Una oportunitat per promoure la col·laboració

Durant la jornada, Morera va reunir-se amb Daniel Zulaika, president del Consell Social de Donostia / Sant Sebastià, i amb Kepa Korta, director-coordinador de l’Oficina d’Estratègia de l’Ajuntament de Donostia / Sant Sebastià, per parlar entre altres temes, del moment participatiu actual de les dues ciutats i la necessitat de fomentar la col·laboració entre elles. 

A més, la trobada també va servir per establir llaços amb la resta de representants que ben segur tindran continuïtat.

Podeu veure el vídeo de la jornada aquí.