El Consell de Ciutat organitza l’acte “Reptes de la no discriminació a Barcelona: reflexions de present i futur”, el dijous, 26 d’octubre de 2023, de 17 h a 20.15 h, a la Sala Teresa Claramunt de l’Espai Jove la Fontana. L’acte estarà obert al públic, el qual, per assistir-hi, caldrà que s’inscrigui a través d’aquest enllaç.

La jornada versarà al voltant de la nova llei 19/2020 sobre Igualtat de Tracte i No Discriminació de la Generalitat de Catalunya i com aquesta influirà a la ciutat, quins assoliments es poden aconseguir i quins reptes i obstacles poden sorgir en la seva aplicació. L’acte s’emmarca en la feina de debat i reflexió sobre la nova llei que ha dut a terme el grup de treball sobre igualtat de tracte i no discriminació, creat pel Consell de Ciutat.

L’acte s’iniciarà a les 17 h amb la benvinguda i presentació de la jornada a càrrec de la Sra. Sara Belbeida Bedoui, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa. Seguidament, a les 17.10 h, començarà la primera taula rodona, sota el títol ‘De la llei a la política pública: el paper de les administracions’. Un cop finalitzi aquesta taula, es farà una pausa a les 18.30 h. La jornada es reprendrà a les 18.45 h amb l’inici de la segona taula, ‘Visió i acció de les entitats davant la discriminació’.

‘De la llei a la política pública: el paper de les administracions’, la taula de les Administracions

A la primera taula serà l’administració pública qui prengui la paraula, amb la presentació i un posterior debat de les novetats que ha suposat la nova llei. Dinamitzada per la Sra. Glòria Canals i Sans, representant de la Federació Dincat, la taula comptarà amb dos ponents, la Sra. Anabel Rodríguez Basanta, de l‘oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona, i la Sra. Manuela Fernández Ruiz, directora de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació de la Generalitat de Catalunya.

Durant la primera part de la taula, cadascuna de les ponents contextualitzaran els eixos vertebradors i el desplegament actual de la llei a través de dues ponències de set minuts cadascuna. Un cop finalitzin, s’iniciarà un debat dinamitzat entre les dues ponents. Finalment, la primera taula culminarà amb un torn obert de preguntes del públic.

‘Visió i acció de les entitats davant la discriminació’, la taula de les entitats

La segona taula donarà el torn de paraula a les entitats, on gaudiran d’un espai on podran presentar com donen suport a les persones que han rebut diferents tipus de discriminacions a la ciutat, així com reflexionar sobre l’adequació de la llei segons diverses perspectives. La Sra. Fàtima Ahmed El Haddad, cofundadora i vicepresidenta de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, dinamitzarà la taula formada per la Sra. Bianca Elena Galusca, representant de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC); el Sr. Cristian Carrer Russell, coordinador de l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya; la Sra. Laura Pliego Nieva, representant de la Federació Salut Mental Catalunya; la Sra. Conxita Güell, delegada territorial de Catalunya de Plataforma per la llengua, i la Sra. Ana Lucía Olivos Pairazamán, formadora d’interculturalitat de l’associació Abrazo cultural. 

Cadascuna de les ponents exposarà en primer lloc les accions que duen a terme en relació  amb el suport de persones que han sofert discriminació per les temàtiques en les que estan especialitzades. A continuació, les ponents debatran sobre la temàtica exposada, just abans d’obrir, com a la primera taula, un torn obert de preguntes del públic.

La Sra. Sara Belbeida Bedoui, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, serà l’encarregada de la cloenda d’un acte que finalitzarà a les 20.15 h.

Manifest i principals reivindicacions

El grup de treball es reunirà de nou un cop finalitzada la jornada per tal de configurar un manifest que reculli les reflexions i les principals reivindicacions pel que fa a la implementació de la llei i el procediment que la ciutadania ha de seguir en cas de produir-se una discriminació. Amb aquesta darrera trobada, conclourà el cicle de sessions del grup de treball sobre igualtat de tracte i no discriminació.

Programa de la Jornada